Terug

Pedagogische kwaliteit

Ieder jaar bezoekt Margit Vos, de pedagoog van stichting Thuishuis, alle Thuishuizen. Ze observeert de Thuishuisondernemer in haar pedagogisch handelen, mede naar aanleiding van het pedagogisch beleidsplan. Hier een samenvatting van haar verslag n.a.v. het laatste bezoek.

Inleiding

De pedagoog brengt een bezoek van 2 à 3 uur aan een Thuishuis tijdens openingstijden. Zij zal het pedagogisch handelen observeren, mede naar aanleiding van het pedagogisch beleidsplan van desbetreffende ondernemer.

Bij het observeren van Thuishuizen, is uitgegaan van de richtlijnen die de overheid in 2005 in de Wet Kinderopvang heeft gegeven voor ‘verantwoorde kinderopvang’. Dit is kinderopvang, die ‘bijdraagt aan een goede en gezonde ontwikkeling van het kind in een veilige en gezonde omgeving’.  

Vaste leidster Gjilke

Gjilke is sensitief en responsief naar de kinderen toe, ze reageert steeds passend op signalen en opmerkingen van de kinderen. Ook communicatief is Gjilke sterk, ze benoemt steeds uitgebreid wat ze doet. De interactievaardigheid “praten en uitleggen” komt hierin duidelijk naar voren. Zo vertelt Gjilke tijdens het verschonen van een meisje welke handelingen ze doet en gaat doen en geeft ze aan wanneer het bijna klaar is. Tot slot krijgt het meisje een compliment als ze zelf de trap van de commode afklimt.

Gedurende de ochtend is steeds de vertrouwde en sterke band die Gjilke met de kinderen heeft duidelijk voelbaar; er is veel contact en er zijn geregeld knuffels. Wanneer de kinderen na het buiten spelen weer binnen komen, gaan ze allemaal even “langs” Gjilke, die op de bank de fles aan de baby geeft.

Gjilke weet de kinderen op een leuke manier met elkaar te verbinden. Wanneer we aan tafel zitten voor het fruit eten, wordt het liedje “Goedemorgen (naam).. wat fijn dat je er je er bent.. “ gezongen. Na de zin: “wie zit er naast jou, misschien dat je die kent” mag ieder kind om de beurt de naam van zijn of haar buurman of buurvrouw noemen. Gjilke ondersteunt hen hierin goed: ze verwoordt, helpt de kinderen naar elkaar te kijken en te vertellen.

Vertrouwde omgeving

Samen met vaste kracht Melanie zorgt Gjilke voor een vertrouwde omgeving waarin de kinderen zich thuis voelen en weten waar ze aan toe zijn. 

Na het fruit eten worden liedjes gezongen, ieder kind mag een liedje kiezen, dit is merkbaar een bekend ritueel. Het lied van “De wielen van de bus” is geweest en als een ander meisje aan de beurt is en zegt: “mama”, weet Gjilke meteen, dat ze een nieuw couplet bedoelt: “de mama’s in de bus die kletsen maar…”, prachtig! De papa’s volgen dan natuurlijk nog met “de papa’s in de bus die slapen maar”…; Na het zingen van de liedjes weet iedereen precies, dat de grotere kinderen één voor één naar de wc gaan. Ze redden zich allemaal heel goed! Eén jongetje vraagt dan aan een ander: “Gaan we spelen?” …”Jaaa, roept de ander!”.