Terug

Pedagogische kwaliteit

De pedagoog brengt jaarlijks een bezoek van 2 tot 3 uur aan een Thuishuis tijdens openingstijden. Ze kijkt dan naar het pedagogisch handelen van de leidster en maakt hiervan een verslag. Hier kunt u enkele citaten uit dit verslag lezen die een indruk geven van de pedagogische kwaliteit van Jolanda Kolk.

" Bij mijn komst zit Mariska op de bank, vlak bij de kinderen die op het kleed spelen. Er hangt een rustige, gemoedelijke sfeer. Beide kinderen gaan ieder hun eigen weg. Ze zijn ontspannen en vervolgen na mijn begroeting hun spel. Mariska is responsief naar hen toe, zo reageert ze meteen als het jongetje later op de ochtend vanuit zijn stoel een kreun geeft, met “”Oh jij wil eruit, ja, jij mag ook spelen”. Hij wordt zo helemaal begrepen" .

" Mariska kent de kinderen goed, ze vertelt over de  aanwezige én andere kinderen. Ze is op de hoogte van hun eigenaardigheden. Het jongetje is zeer beweeglijk, ze houdt hem altijd extra goed in de gaten en heeft hem met een tuigje in de stoel. Ze past zich zo aan kinderen aan. Ook wanneer iets niet goed verloopt, zoekt Mariska naar een passende oplossing" .

" Mariska is verbaasd, over de verschillen in karakters van kinderen. De één probeert van alles uit, de ander is rustig en observeert. Ze weet dit nu precies van ieder kind en is extra oplettend bij de ondernemende peuters.
Mariska merkt ook duidelijk, hoe belangrijk rituelen zijn voor kinderen".