Terug

Pedagogische kwaliteit

De pedagoog die in dienst is van Stichting Thuishuis brengt jaarlijks een bezoek van 2 tot 3 uur aan een Thuishuis tijdens openingstijden. Ze kijkt dan naar het pedagogisch handelen van de leidster en maakt hiervan een verslag. Hier kunt u enkele citaten uit dit verslag lezen die een indruk geven van de pedagogische kwaliteit van Alie Vrieswijk

" Alie zit tijdens mijn komst met de kinderen aan tafel om fruit te eten en meteen valt de knusse sfeer op. Alie heeft een warm contact met de kinderen, ze is sensitief en responsief naar hen toe; ze knuffelt hen geregeld of neemt ze even lekker op schoot. In gesprekken reageert Alie steeds op opmerkingen en signalen van de kinderen: als een meisje zegt “muisjes” weet Alie meteen wat ze bedoelt en zegt: “Ja, jij hebt muisjes op je sloffen he? Mooi hoor”. 

" Alie is op deze wijze  ook heel positief naar de kinderen toe. Ze geeft hen geregeld complimenten, zo zegt ze tegen het meisje die net gebracht is en haar sloffen aandoet: “Wie kan er zo goed zelf haar sloffen aandoen?”. De kinderen zijn vertrouwd met Alie: zo kruipt het jongetje van 1½ tussen haar benen door als wij staan te praten en “hangt” daarna aan haar benen, terwijl het meisje er rondjes omheen loopt om een spelletje te doen…het ziet er heel “eigen” uit en is prachtig om te zien. " 

" Na het fruiteten mogen de kinderen gaan spelen. Wanneer het jongetje van 2½ zijn stoel aan wil schuiven en dit niet lukt, omdat er een andere stoel in de weg staat, geeft Alie hem de kans het toch zelf verder af te maken: met alle geduld schuift Alie een andere stoel weg en laat het jongetje het dan weer zelf proberen, net zolang tot het goed is. Fijn dat ze er de tijd voor neemt, ze weet dat het jongetje dit graag zelf doet."  

" Alie besteedt aandacht aan het volgen van vaste afspraken en rituelen, zo weten de kinderen precies wat de bedoeling is. Een duidelijke afspraak op het gebied van opruimen is, dat wanneer de kinderen met iets anders willen spelen, ze eerst gebruikte spullen opruimen…dit doen ze keurig! Ook het afscheid nemen is zichtbaar een bekend ritueel, alle kinderen zwaaien een vader uit en ook als ik wegga, zie ik een rijtje vrolijke gezichten voor het raam staan: herkenbaar voor de kinderen en tegelijkertijd een onvergetelijk plaatje…!