Terug

Pedagogische kwaliteit

De pedagoog brengt jaarlijks een bezoek van 2 tot 3 uur aan een Thuishuis tijdens openingstijden. Ze kijkt naar het pedagogisch handelen van de leidster en maakt hiervan een verslag. Hier kunt u enkele citaten uit dit verslag lezen die een indruk geven.

"Gea is rustig in haar handelen naar de kinderen toe. Ze zorgt voor duidelijkheid en dit is zéker bij de kinderen die er vanochtend zijn, van groot belang: alle drie zijn ze echt aanwezig, waarbij de jongens elkaar in hun gedrag versterken. Het meisje is altijd lekker druk in de weer, vertelt Gea. Gea blijft consequent en legt ook steeds uit, waarom iets wel of niet nodig is.  

Wanneer de jongens de deur bijvoorbeeld dicht willen doen als wij buiten koffie drinken, stelt Gea: “Nee, de deur blijft open, dan weet ik wat jullie aan het doen zijn” en dit werkt prima. De kinderen luisteren goed en accepteren de aanwijzingen van Gea meteen". 

"Gea reageert passend en op positieve wijze op de reacties en signalen van de kinderen. Zo is er bij het opruimen een misverstand: het oudste jongetje mag van Gea een deel van zijn bouwwerk laten liggen. Wanneer de ander het daarna op wil ruimen, wordt de oudste boos. Dan legt Gea het rustig uit en zegt: “Oh ja, die mocht blijven liggen, dat had jij niet gehoord denk ik, maar het is goed hoor”. Zo is het voor ieder duidelijk, voelt ieder zich ook begrepen en dat is fijn!"

"Wanneer de jongens na het opruimen aan tafel zitten voor het fruit, leest Gea een boekje voor; de jongens kiezen meteen het boek van de krokodil, die is al lange tijd favoriet volgens Gea. Het is een boek dat tijdens de week van het voorleesontbijt gepromoot werd (Gea heeft de poster ook opgehangen) en de kinderen vinden het geweldig. Ze weten ook steeds heel goed wat er komen gaat, ze verklappen bijna hoe het verder gaat…; ook wordt er voor mij tijdens het verhaal naar de poster aan de muur gewezen, als hetzelfde plaatje in het boek aan de beurt is….; prachtig om de herkenbaarheid en het vertrouwde gevoel vanuit de herhaling terug te zien!"