Terug

Pedagogische kwaliteit

De pedagoog brengt jaarlijks een bezoek van 2 tot 3 uur aan een Thuishuis tijdens openingstijden. Ze kijkt dan naar het pedagogisch handelen van de leidster en maakt hiervan een verslag. Hier kunt u enkele citaten uit dit verslag lezen die een indruk geven van de pedagogische kwaliteit van Inge van het Hof.

Er wordt vandaag een dakraam geplaatst in het woonhuis van Inge, het is zodoende een beetje onrustig, maar gelukkig heerst er binnen in het Thuishuis zelf wel rust. Er zijn eerst twee kinderen en later worden er nog twee broertjes gebracht.
Wanneer de twee broertjes later op de ochtend worden gebracht, is duidelijk merkbaar dat Inge een goed contact heeft met hun moeder. Inge is op de hoogte van hun thuissituatie en het gesprek verloopt vertrouwd. Ook met alle kinderen heeft Inge een goede band, ze zijn ontspannen en mogen zichzelf zijn.

Inge is sensitief responsief naar de kinderen toe, ze troost L. liefdevol en neemt hem lekker op schoot als hij zich verdrietig voelt. Als B. ook even jammert, neemt ze de heren gewoon allebei even lekker bij zich! Ze reageert passend op de signalen van de kinderen, ziet wat ieder nodig heeft: wanneer een jongetje moeilijk loopt, vraagt ze of hij naar de wc moet en als een jongetje vraagt: “Gaan we zo een broodje eten?”, dan vertelt Inge duidelijk, dat ze zo meteen gaan eten, nadat ze mij hebben uitgezwaaid. “Een bolletje?”, is de volgende vraag, “Nee, een gewoon broodje, “daar kunnen we dan vlokken op doen…”. Dit is, aan de gezichten van de kinderen te zien, een heel goed idee!
Er zijn deze morgen 4 kinderen, De jongens kunnen zich alle vier heel goed zelf vermaken, leuk om te zien. Zo zijn K. en L. druk in de keuken in de weer, ieder voor zich, maar wanneer L.even later buiten is komt K. hem wel steeds kopjes drinken brengen. L. speelt hierin goed mee, “drinkt” het steeds op! Ook in het huisje buiten is het gezellig en de buggy daarnaast interessant: het is leuk om daar samen een tijdje in te zitten! J. gaat over twee maand naar school en Inge merkt, dat hij toe is aan nieuwe uitdagingen. Hij verveelt zich en ik merk ook in de gesprekken, dat hij heel alert en wijs is. Zo vinden de jongens tijdens het fruit eten, dat de appel een beetje koud aanvoelt. Inge vertelt, dat de appels uit de koelkast komen, waarop J. vertelt, dat zij de appels thuis in een mand hebben. 

Inge vertelt, dat ze geregeld met de jongens op stap gaat, in de buurt van het Thuishuis is een speeltuintje, lekker dat ze dan hun energie helemaal even kwijt kunnen!  Inge heeft geen zorgen om kinderen, met alle kinderen gaat het goed, fijn!