U bent hier: Home / Thuishuizen / Thuishuis Dribbel / Bezoek van de pedagoog

Bezoek van de pedagoog

Ieder jaar bezoekt Margit Vos, de pedagoog van stichting Thuishuis, alle Thuishuizen. Ze observeert de Thuishuisondernemer in haar pedagogisch handelen, mede naar aanleiding van het pedagogisch beleidsplan van Thuishuis Dribbel. Hier een samenvatting van haar verslag n.a.v. een bezoek.

Inleiding

De pedagoog brengt een bezoek van 2 à 3 uur aan een Thuishuis tijdens openingstijden. Zij zal het pedagogisch handelen observeren, mede naar aanleiding van het pedagogisch beleidsplan van desbetreffende ondernemer.

Bij het observeren van Thuishuizen, is uitgegaan van de richtlijnen die de overheid in 2005 in de Wet Kinderopvang heeft gegeven voor ‘verantwoorde kinderopvang’. Dit is kinderopvang, die ‘bijdraagt aan een goede en gezonde ontwikkeling van het kind in een veilige en gezonde omgeving’. Om hier gericht aan te kunnen gaan werken is bovenstaande beschrijving verder uitgewerkt in vier opvoedingsdoelen. Wanneer men deze doelen behaalt kan gesproken worden van ‘verantwoorde kinderopvang’.

De pedagoog maakt een verlag van haar bezoek voor de ondernemer.
Een aantal items uit dit verslag...

De Thuishuisondernemer: Hermie Hulshoff

Hermie is sensitief en responsief naar de kinderen en geniet zichtbaar van haar vertrouwde band met hen. Ze is rustig in haar handelen, terwijl ze toch ook spreekt over de volle en lange dagen. Knap dat ze toch kalmte kan blijven uitstralen in haar contact met de kinderen. Ze geeft de kinderen hierbij ook kansen, zelf te experimenteren en te ontdekken: de kinderen mogen tijdens het knutselen lijm op een papieren schep strijken en er vervolgens schelpenzand over heen strooien, zodat het blijft plakken. Eén jongetje is zand aan het strooien, maar heeft geen lijm gebruikt. Doordat Hermie hem eerst zijn gang laat gaan, komt hij er zelf achter dat het zand nu niet blijft plakken, waarop Hermie het rustig nog eens uitlegt, zodat hij het weer opnieuw kan proberen! 

Pedagogisch klimaat

Er zijn deze morgen  6 kinderen, twee kinderen van bijna 1 jaar, twee jongens van bijna 4 jaar en twee kinderen van 2 jaar. Vlak na mijn binnenkomst vertelt een jongetje mij enthousiast over aardbeien buiten en hij vraagt of ik ook mee ga kijken of ze al rood zijn. Hermie vertelt dat dit jongetje iedere dag wil kijken, hij vindt het geweldig! Onder het net kijken de jongens samen met Hermie welke aardbeien klaar zijn en twee aardbeien mogen geplukt worden. Als Hermie weer binnenkomt, laat ze de aardbeien aan alle andere kinderen zien. Daarna krijgt iedereen een plakje om te proeven.

Hermie begeleidt het contact tussen de kinderen. Bij een aanvaring tussen jongen en meisje over een knuffelpoesje helpt Hermie hen door aan te geven dat het meisje het poesje al had. Hermie had haar het poesje zelf gegeven, zo legt ze uit. Na even nagedacht te hebben heeft het meisje zelf ook nog een oplossing; het jongetje mag wel met haar Nijntje spelen en ze steekt de knuffel resoluut naar hem uit, maar aan zijn ogen is te zien dat hij zich hier echt te groot voor voelt. Dit wil hij niet….misschien kan hij straks met de poes als het meisje klaar is?

Deel op