Terug

Uk & Puk

In de groep van uw kind kunt u, behalve de kinderen en de pedagogisch medewerkers, ook Puk tegenkomen.

Wie is Puk? En wat doet hij in de groep van uw kind?

Puk is een pop en een speelkameraadje van de kinderen. Maar Puk is nog veel meer dan dat. Puk hoort bij het activiteitenprogramma Uk & Puk, dat speciaal ontwikkeld is voor kindercentra. Het doel is om kinderen tussen nul en vier jaar in hun ontwikkeling te stimuleren door samen te spelen en te ontdekken.

Activiteiten

Uk & Puk bestaat uit allerlei activiteiten rondom verschillende thema`s. De thema`s zijn zo gekozen dat ze dicht bij de belevingswereld van uw kind staan. Puk speelt vaak een belangrijke rol in de activiteiten. Hij maakt iets mee dat de kinderen herkennen. Hij heeft bijvoorbeeld nieuwe schoenen of hij is verkouden. Hij laat de kinderen iets zien, maakt een grapje en stelt vragen.Via Puk worden kinderen betrokken bij een activiteit en uitgedaagd om mee te doen. Puk is een vriendje bij wie de kinderen zich veilig voelen. Naast Puk, staat dus vooral uw Uk centraal in elke activiteit.

Spelenderwijs ontwikkelen

Kinderen leren door te spelen. Met de speelse activiteiten van Uk & Puk doen kinderen nieuwe ervarigen op en leren ze nieuwe vaardigheden.

Spraak en taal

Samen praten is belangrijk in Uk & Puk. De pedagogisch medewerkers praten dan ook veel met de kinderen tijdens het spelen. Hierdoor leert uw kind nieuwe woorden. Ook besteedt Uk & Puk veel aandacht aan voorlezen. Bij elk thema hoort een voorleesverhaal. Speciaal voor de baby`s is er een kijkboek.

Omgaan met gevoelens en omgaan met elkaar

Hoe kinderen met zichzelf en met anderen omgaan, wordt ook wel sociaal-emotionele ontwikkeling genoemd. De activiteiten in Uk & Puk stimuleren uw kind bijvoorbeeld om een ander te helpen, keuzes te maken of iets aan anderen te laten zien of te vertellen.

Bewegen en ervaren

Door actief bezig te zijn, ontdekken kinderen de wereld om zich heen. Dit doen ze door te bewegen, te ontdekken wat ze zelf allemaal voor elkaar kunnen krijgen en door te onderzoeken (voelen, kijken, luisteren, proeven en ruiken).

Ruimtelijk begrip

Met de activiteiten van Uk & Puk doen kinderen allerlei ervaringen op die belangrijk zijn voor hun verstandelijke ontwikkeling. Ze Kijken bijvoorbeeld waar de bal heen rolt en ervaren of ze de bal nog kunnen pakken of niet. Ook als de bal inmiddels onder de kast is gerold. Zo krijgen kinderen ruimtelijk begrip. Of ze passen schoenen en kijken welke schoenen groot en welke klein zijn. Tijdens het passen en meten praten ze ook over hun voeten. Hoeveel voeten hebben ze? Er wordt een begin gemaakt met tellen.