U bent hier: Home / Thuishuizen / Thuishuis de Speelhoek / Lopende projecten

Lopende projecten

In Thuishuis de Speelhoek wordt gewerkt met verschillende projecten rond verschillende onderwerpen. Een kleine impressie.

Beertje Anders: Een hulpje bij het pesten tussen peuters en kleuters

In de maand maart wordt de start gemaakt met de methode Beertje Anders.

Ken je Beertje Anders al? Beertje Anders is geboren om kinderen in de leeftijd van 4 t/m 6 jaar te helpen. Hij maakt dezelfde situaties mee als jonge kinderen en laat zien hoe hij ermee omgaat. Denk hierbij aan onderwerpen als pesten, gedrag en emoties.

Beertje Anders beleeft in zijn boekjes alledaagse avonturen en maakt hiermee lastige onderwerpen bespreekbaar. Jong en oud leren dankzij Beertje Anders, meer begrip op te brengen voor bepaalde problemen.

Wat doen we voor de BSO-kinderen?Beertje Anders
Voor de oudere kinderen op de BSO bestaan de mogelijkheden uit:
- bouw mee aan een pest muur
- respect muur
- meld pesten

Ina en ik zijn ons hierin momenteel aan het verdiepen. Zodra wij onze keuze hebben gemaakt worden  de oudere kinderen hierbij betrokken.

 

Presentchild in de kinderopvang

Wat kinderen ons en de kinderopvang vertellen.

Jeannette gaat in 2015 een tweedaagse training Presentchild voor in de kinderopvang volgen. Deze training sluit heel mooi aan op haar Kindercoach praktijk.

De methode Presentchild maakt gebruik van taal. Het verhaal over een kind of groep kinderen is het uitgangspunt om te ontdekken wat de specifieke boodschap voor de pedagogische medewerkers zou kunnen zijn.
Tijdens deze training leert je wat een kind je persoonlijk wil zeggen als het bv. agressief, angstig of onrustig gedrag vertoont. Of als het veel huilt, slecht eet, moeilijk kan delen, slapen of afscheid nemen. Ook krijg je verdieping in het 'methodisch spiegelen': kinderen voelen ons helder aan in wat we wel en niet laten zien van onszelf, verbaal en non verbaal. De training vergroot de zelfkennis waardoor er een echte ontmoeting met het kind(eren) ontstaan. Het creëert een vertrouwd, plezierig en stimulerend klimaat in de groep.

 

Babygebarentaal

Op Kinderopvang live (evenement voor de kinderopvang) hebben Ina en ik een workshop gevolgd over Babygebarentaal. Tijdens deze workshop hebben wij gezien welk impact het heeft om met babygebaren – en kindergebaren te werken. Baby – en kindergebaren versterkt en geeft zoveel positieve effecten binnen de dagelijkse structuur. Het gebruikmaken van simpele gebarentaal naast het gewone spreken is een fantastische manier om communicatieve vaardigheden van kinderen te bevorderen.

Babygebaren helpt ons effectiever te reageren op de behoefte van kinderen, het bevordert het leervermogen op de lange termijn en verbetert bovendien de onderlinge banden.

Wij zijn al met enkele gebaren begonnen zoals: mama werken, papa werken, eten en drinken, luier verschonen, dank je wel en slapen.  De gebaren worden  steeds meer uitgebreid.

Lissa Zeviar maakt voor Thuishuis de Speelhoek een cursus op maat om deze krachtige vorm van communicatie toe te passen, zodat Thuishuis de Speelhoek een dienst kan aanbieden die uniek is.

Deel op