Terug

Natuurlijke kinderopvang

Thuishuis de Bernebeam draagt een naam die past bij de visie van het Thuishuis. Kinderen (bern) en de natuur (beam) zijn heel belangrijk, zij vormen de basis van waaruit we werken.

In eerste instantie ’de kinderen’ (bern)

Thuishuis de Bernebeam wil ouders ondersteunen in de opvoeding van hun kind(eren). 
Door een warm en liefdevol 2de thuis te bieden zullen de kinderen zich snel veilig voelen bij het Thuishuis. Deze veilige omgeving wordt gecreëerd door een op elk kind apart gerichte aanpak en door het bieden van een duidelijke structuur. Als het kind zich veilig voelt kan het zich optimaal gaan ontwikkelen. 

Ten tweede ‘de natuur’ (beam)

We leven helaas steeds meer in een samenleving die binnenshuis wordt geleefd. Dit is een gemiste kans, want buiten valt er ook veel te leren. Omdat kinderen al veel binnen zijn is het hoofdmotto van Thuishuis de Bernebeam juist het buiten spelen. Door ervaringen op te doen in de natuur, worden alle zintuigen op een meer uitdagende wijze geprikkeld. En worden kinderen gestimuleerd op elk ontwikkelingsgebied.

Hoe komen kinderen in contact met de natuur

Bij Thuishuis de Bernebeam spelen de kinderen elke dag buiten ongeacht wat voor weer het is.
Het Thuishuis zorgt er voor dat de kinderen de juiste kleding aan hebben om bij elk weertype lekker te kunnen ontdekken. Er zijn overalletjes en laarsjes aanwezig voor de mooie dagen. Bij nat weer krijgen de kinderen gevoerde regenpakjes aan en tijdens koude winterdagen heeft Thuishuis de Bernebeam voor alle kinderen ski pakjes en snowboots.

Er is een ruime tuin bij het Thuishuis aanwezig waar we naar hartenlust spelen. Er zijn onder andere de gewone speelmaterialen zoals een zandbak, schommel en rijdend speelgoed. Daarnaast staat er in de tuin, een op natuurlijke wijze gemaakt, speelkeukentje met allemaal echte potten en pannen. Hier worden vast heel wat zandkoekjes gebakken en blader soep gemaakt!   

Moestuin

Er is ook een moestuin aanwezig waarin de kinderen zelf aan de slag mogen. Alle dagen kijken we even hoe het met de planten is. Moeten we schoffelen en water geven? En is er misschien al iets wat geoogst kan worden zodat we dat lekker zelf op kunnen snoepen?

In de moestuin vindt u onder andere de volgende groente, fruit en kruiden:

  • Aardbeien  
  • Paprika
  • Tomaat
  • Sla
  • Wortels
  • Radijsjes
  • Peterselie
  • Munt
  • Dille

Dieren

Thuishuis de Bernebeam heeft momenteel 1 dier op de opvang en dit is de hond (Fenna) Fenna is de hond van de eigenaresse van het thuishuis en is altijd met haar baasje mee naar de opang. Fenna is een Berner Senner hond, een grote knuffelbeer. En dat is ook wat de kinderen veel met haar doen, knuffelen en spelen.

Thuishuis de Bernebeam heeft bewust gekozen om kinderen zoveel mogelijk met dieren in aanraking te laten komen, zodat kinderen ervaren hoe leuk het kan zijn om voor dieren te zorgen en om te leren op een respectvolle manier met dieren om te gaan.