U bent hier: Home / Thuishuizen / Thuishuis De Bernebeam / Natuurlijke kinderopvang

Natuurlijke kinderopvang

De visie van Thuishuis de Bernebeam

Thuishuis de Bernebeam draagt een naam die past bij  de visie van het Thuishuis. Kinderen (bern) en de natuur (beam) zijn heel belangrijk, zij vormen de basis van waaruit we werken. 

In eerste instantie ’de kinderen’ (bern) 
Thuishuis de Bernebeam wil ouders ondersteunen in de opvoeding van hun kind(eren). 
Door een warm en liefdevol 2de thuis te bieden zullen de kinderen zich snel veilig voelen bij het Thuishuis. Deze veilige omgeving wordt gecreëerd door een op elk kind apart gerichte aanpak en door het bieden van een duidelijke structuur.

Als het kind zich veilig voelt kan het zich optimaal gaan ontwikkelen. 

  
  Ten tweede ‘de natuur’ (beam)
  We leven helaas steeds meer in een samenleving die binnenshuis wordt geleefd. Dit is een gemiste kans, want buiten valt er ook veel te leren.
  Omdat kinderen al veel binnen zijn is het hoofdmotto van
  Thuishuis de
Bernebeam juist het buiten spelen.
  Door ervaringen op te doen in de natuur, worden alle zintuigen op een 
  meer uitdagende wijze geprikkeld.
  En worden kinderen gestimuleerd op elk ontwikkelingsgebied.


Hoe komen kinderen in contact met de natuur

Bij Thuishuis de Bernebeam spelen de kinderen elke dag buiten ongeacht wat voor weer het is.
Het Thuishuis zorgt er voor dat de kinderen de juiste kleding aan hebben om bij elk weertype lekker te kunnen ontdekken. Er zijn overalletjes en laarsjes aanwezig voor de mooie dagen. Bij nat weer krijgen de kinderen gevoerde regenpakjes aan en tijdens koude winterdagen heeft Thuishuis de Bernebeam voor alle kinderen ski pakjes en snowboots.

Er is een ruime tuin bij het Thuishuis aanwezig waar we naar hartenlust spelen. Er zijn onder andere de gewone speelmaterialen zoals een zandbak, schommel en rijdend speelgoed. Daarnaast staat er in de tuin, een op natuurlijke wijze gemaakt, speelkeukentje met allemaal echte potten en pannen. Hier worden vast heel wat zandkoekjes gebakken en blader soep gemaakt!                     

Moestuin

Er is ook een moestuin aanwezig waarin de kinderen zelf aan de slag mogen. Alle dagen kijken we even hoe het met de planten is. Moeten we schoffelen en water geven? En is er misschien al iets wat geoogst kan worden zodat we dat lekker zelf op kunnen snoepen?

In de moestuin vindt u onder andere de volgende groente, fruit en kruiden:
  • Aardbeien  
  • Paprika
  • Tomaat
  • Sla
  • Wortels
  • Radijsjes
  • Peterselie
  • Munt
  • Dille

 

Dieren 

Thuishuis de Bernebeam heeft ook een aantal dieren in en om huis. Dit zijn de bernersenner hond Fenna, 2 katten en er zijn 2 jonge geitjes. In de toekomst zullen er nog meer dieren bij Thuishuis de Bernebeam komen.  Zolang dit nog niet zo is word er zeer geregeld een uitstapje gemaakt naar de hobby boerderij van fam. Bijlsma, zodat de kinderen daar in contact komen met schapen, geiten, kippen en paarden.

Thuishuis de Bernebeam heeft bewust gekozen om kinderen zoveel mogelijk met dieren in aanraking te laten komen, zodat kinderen ervaren hoe leuk het kan zijn om voor dieren te zorgen en om te leren op een respectvolle manier met dieren om te gaan.


De kinderen komen alleen met dieren in aanraking die gewend zijn aan kinderen en de kinderen worden nooit alleen gelaten bij de dieren. Er is altijd een volwassene aanwezig.

Deel op