Terug

Pedagogische kwaliteit

De pedagoog brengt een bezoek van 2 à 3 uur aan een Thuishuis tijdens openingstijden. Ze kijkt dan naar het pedagogisch handelen van de leidsters en maakt hiervan een verslag. Hier kunt u enkele citaten uit dit verslag lezen die een indruk geven van de pedagogische kwaliteit van de leidsters.

De vaste leidster; Marjolein

Marjolein is sensitief naar de kinderen toe. De baby, die ze net uit bed haalt, wordt uitgebreid geknuffeld en ze hebben samen veel pret, er is duidelijk een goede band! Daarnaast is Marjolein responsief, ze reageert passend op de signalen van de kinderen: “Ja schat, wat is er .. oh ja, een lekker koekje, heerlijk…”. Marjolein wijst de kinderen op een vriendelijke, positieve en duidelijke wijze terecht: “Niet meer aan de andere kinderen komen hoor, nu is het klaar” en dan leidt Marjolein het bewuste jongetje af met een spelletje met de handen en zegt “kiekeboe”. Het jongetje luistert en gaat vervolgens op in de afleidingsmanoeuvre.

Spelen met elkaar

Er zijn deze morgen 9 kinderen, vier baby’s slapen en vijf peuters zijn heerlijk aan het spelen. Ieder is met name verdiept in zijn of haar eigen spel en als ze elkaar even “tegenkomen”, accepteren ze elkaar. Vaste leidster Monica leest boekjes met de kinderen.

Na het fruiteten gaan de kinderen weer spelen en het oog valt mij op twee jongens, die samen een prentenboek bekijken: het kleinste jongetje wijst dieren aan en het jongetje van 3½ noemt de dieren steeds op: een prachtig tafereel!!

Thuishuis Bambeloe heeft een mooie, ruime entree, met een parkeerplaats voor auto’s. Via de hal is er een deur naar de speelruimte. Deze is mooi groot en Marjolein heeft gezorgd voor leuke speelhoeken. Zo is er een hoek met een keuken en klein tafeltje, daarnaast een hoek achter een kast met speelgoed. De kinderen zijn hier een beetje uit het zicht, dit vinden ze fijn en ze kunnen er ongestoord spelen. Het is fijn om te zien, dat veel spullen laag staan opgesteld, de kinderen kunnen zelf kiezen en pakken. 

Pedagogisch klimaat

Marjolein houdt zich bezig met thema’s, waaronder ook de seizoenen. Er liggen al kastanjes op de thematafel en de ramen zijn al in herfstsfeer. Marjolein houdt van ieder kind een map bij, met alle knutselwerken en korte verhalen, dit ziet er prachtig uit!

Marjolein gaat geregeld met de kinderen naar een speeltuin in de buurt of naar het bos. Ook de bibliotheek bezoekt ze geregeld, prima!