Kinderopvang in een school

Een schoolgebouw is een prachtige plek voor kinderopvang. In een leegstaand lokaal is een mooie opvangruimte te creëren. Hier lees je een paar voorbeelden van Thuishuizen met de kinderopvang in een school.

Onderwijs en kinderopvang; een prima combinatie

Thuishuis de Speelhoek
In Munnekeburen, in Friesland, is Thuishuis de Speelhoek gevestigd in hetzelfde gebouw als de basisschool. In februari 2014 startte Jeannette, eigenaresse van Thuishuis de Speelhoek (en daarvoor werkzaam als gastouder), met een combinatiegroep KDV en BSO in het gebouw waar ook de twee basisscholen van het dorp gehuisvest waren. Inmiddels zijn de scholen gefuseerd en is de kinderopvang behoorlijk gegroeid.

Groeistuipen

Ouders kunnen nu voor dagopvang (KDV), buitenschoolse opvang (BSO) en peuteropvang terecht bij Thuishuis de Speelhoek. De opvang vindt plaats in 2 'klaslokalen' en er is een rustige slaapkamer voor de kinderen en natuurlijk een groot speelplein buiten. 

Samenwerken

Doordat je samen met de leerkrachten in een gebouw zit is er ook veel contact onderling. Dit maakt het gemakkelijk om dingen te overleggen en af te stemmen. De 'doorgaande lijn' opvang - onderwijs kan op deze manier goed gestalte krijgen.
Voor ouders ook fijn: incidentele opvang is mogelijk. Hebben de kinderen een margedag van school en heeft een ouder normaal gesproken geen opvang nodig dan kan dit in overleg geregeld worden.

Thuishuis Oh gut oh grut
In Noordbroek (Groningen) staat Thuishuis Oh gut oh grut van onderneemster Nikla. Zij is begonnen als gastouder bij Thuishuis in 2005 en heeft in 2010 de overstap gemaakt naar Kindercentrum. Aan huis heeft ze een prachtige opvangruimte aangebouwd waar ze 14 kinderen (KDV en BSO) op mag vangen. Vanaf schooljaar 2015/2016 is ze met de BSO ook gevestigd in hetzelfde multifunctionele gebouw (MFC) als de basisschool van Noordbroek.

Voordeel

Een van de voordelen van de BSO bij/in de school is dat het voor de kinderen vertrouwd terrein is. Ze kunnen na school zo binnenlopen bij de BSO. Voor het Thuishuis is het ook handig omdat er bij de jonge BSO-kinderen heel gemakkelijk, afhankelijk van het kind, gekeken kan worden in welke BSO-groep het zich het beste thuis voelt; bij de jonge kinderen in de vestiging aan huis of bij de oudere kinderen in het MFC.