Van gastouder naar kleinschalig kinderdagverblijf

Hallo gastouder, droom jij ook van je eigen kinderdagverblijf?

Je bent gastouder en biedt kinderopvang vanuit jouw eigen woning. Maar je groeit uit je jasje. Je zou wel graag de stap willen zetten naar een kleinschalig kinderdagverblijf. Maar hoe doe je dit? Thuishuis helpt gastouders die graag hun droom, van een eigen kleinschalig kindercentrum (KDV en/of BSO), waar willen maken.

Herken jij jezelf hierin?

Je vangt met veel liefde kinderen op in jouw huis maar inmiddels loopt de opvang zo goed dat je tegen je grenzen aanloopt: 

 • Je moet steeds vaker 'nee' verkopen aan ouders omdat je geen plaats meer hebt
 • Je zou eigenlijk niet altijd in je werk willen wonen
 • Je zou af en toe de opvang aan een 'collega' over willen laten of samen willen werken

Kortom je fantaseert er wel eens over hoe het anders zou kunnen...

Illustratie door Tanja Eijkelboom - Studio Picobella
Illustratie door Tanja Eijkelboom - Studio Picobella

Ben jij een gastouders met ambitie?

Gezien de toenemende vraag naar kleinschalige kinderopvang in Groningen, Friesland, Drenthe en de kop van Overijssel zijn wij op zoek naar jou! Je hebt een geschikte, kindgerichte vooropleiding en wil wel een eigen kindercentrum, maar je weet niet waar je moet beginnen? Zou je het fijn vinden om hierbij ondersteuning te krijgen? 

Illustratie door Tanja Eijkelboom - Studio Picobella
Illustratie door Tanja Eijkelboom - Studio Picobella

Thuishuis neemt je veel werk uit handen. Doordat de organisatie klein is, zijn de lijnen kort en is het contact persoonlijk. Thuishuis helpt bij het starten van je kinderopvang en biedt ook daarna veel ondersteuning. Een Thuishuis is een vorm van professionele kleinschalige kinderopvang. Als eigenaar ben je altijd zelfstandig ondernemer: het is jouw eigen kinderopvang. 

Jij blijft doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent: lekker werken met kinderen. Wij doen de rest én geven je extra ondersteuning op verschillende vlakken. Denk hierbij o.a. aan: adviezen op pedagogisch en financieel vlak, de facturering aan ouders, bijscholingscursussen, eigen website, informatie en controle over wettelijke regelgeving, digitaal handboek met informatie en tips, digitale community voor contact met collega-ondernemers, collectiviteitskortingen en de Thuishuis-leergang waarin je helemaal wordt voorbereid op het hebben van een eigen kinderopvang. 

Kortom: in alle stadia van je eigen kinderopvang sta je er niet alleen voor maar is Thuishuis er om samen met je te kijken naar de mogelijkheden. Samen bouwen we aan jouw droom, samen zijn we sterk.

Welke eisen stellen we aan gastouders (toekomstig kinderopvangondernemers)? 

 • een kindgerichte opleiding op minimaal MBO 3 niveau; check hier je diploma
 • een kinder-EHBO diploma 
 • de intentie om op termijn 'door te willen groeien' naar kinderdagverblijf of kindercentrum.  


Bij Thuishuis hebben verschillende ondernemers een 'doorstart' gemaakt van een Thuishuis gastouderopvang naar een kleinschalig kindercentrum. Daarbij heeft Thuishuis de ondernemers ondersteund in het aanvragen van de toestemming/vergunning om in de bestaande ruimte aan of bij huis de kinderopvang voort te mogen zetten onder de regelgeving van kinderopvang of meegedacht over het zoeken naar een geschikte externe ruimte. 

Door de overstap te maken naar een kinderdagverblijf heb ik de rust in mijn hoofd en huis weer terug.

Lisette Weijma- de Vries

Lisette Weima- de Vries van Thuishuis Regenboog

 • Eigenaresse van Thuishuis Regenboog
 • heeft de overstap gemaakt naar een kinderdagverblijf
 • sinds 1 mei 2019 heeft ze haar eigen kinderdagverblijf
 • Moeder van twee kinderen

Jij hebt dit jaar de overstap gemaakt van gastouder naar kinderdagverblijf. Wat heeft de twijfel bij jou weggenomen?

Ik heb al 10 jaar de droom om een eigen kinderopvang te starten. Ik ben klein begonnen als gastouder, en op een gegeven moment liep dat zo goed, dat ik helemaal vol zat en steeds vaker 'nee' moest verkopen. Dat vond ik best wel vervelend, er is namelijk veel vraag naar opvangplaatsen. Na inmiddels vier jaar gastouder te zijn geweest zag mijn moeder toevallig de oproep van Thuishuis om een kleinschalig kinderopvang te starten. En toen dachten we waarom niet, we nemen gewoon die stap samen. Uiteindelijk heeft mijn enthousiasme me overtuigd om de stap te nemen. 

Waarom heb je voor Thuishuis gekozen?  

Het is best wel moeilijk om in je eentje een kinderdagverblijf dit op te zetten, want als particulier kom je er eigenlijk niet tussen. Je hebt in mijn ogen echt een organisatie nodig zoals Thuishuis, want Thuishuis heeft al een goede naam. Thuishuis hielp mij bij het schrijven van pedagogisch plan, ondernemingsplan, en hygiene en regelgeving. Daarnaast helpt Thuishuis je voorbereiden op wat je allemaal moet doen als je een eigen kinderdagverblijf start. En als ik dat zelfs moest gaan doen zou ik echt niet weten waar ik zou moeten beginnen. Ik ben een gevoelsmens en bij Thuishuis had ik meteen een goed gevoel, dus ik ben ervoor gegaan! Ik ben op een informatieavond geweest op prachtige locatie van één van de thuishuizen. Toen ik daar was, dacht ik dat wil ik ook! 

Ik ben zelf niet handig met cijfertjes, dat is niet echt mijn ding. De administratie omtrent betalingen neemt Thuishuis uit handen, dat vind ik erg prettig. Ik zou niet weten waar ik moet beginnen. Ik heb een passie om met kinderen te werken, niet voor cijfers. Als ik dat ook erbij zou moeten doen, ben ik echt veel teveel tijd kwijt. 

Lisette Weijma- de Vries

Voordelen kindercentrum t.o.v. gastouderopvang

Overstappen naar een kindercentrum biedt voor de ondernemer een aantal voordelen:

 • ouders krijgen een hogere kinderopvangtoeslag dan bij gastouderopvang
 • je mag werken met personeel waardoor je ouders bij ziekte en vakantie meer continuïteit kunt bieden
 • het uurtarief dat ouders betalen is hoger dus meer omzet
 • werk en privé gescheiden, je krijgt je huis weer terug

Heb je interesse? Neem contact met ons op!

Bel of maak een vrijblijvende persoonlijke afspraak met ons, je bent van harte welkom!