Leergang kinderopvang starten

Meld je nu aan voor de nieuwe leergang!

Voordat je je eigen kinderopvang kunt openen volg je een korte leergang bij Thuishuis. Misschien denk je "Heb ik dat nodig, ik werk toch al jaren in de kinderopvang?". Maar er komt veel kijken bij het starten van je eigen kinderopvang en onze leergang bereidt je hier goed op voor. Hier kun je lezen hoe cursisten de leergang hebben ervaren. 

De nieuwe leergang start op 12 juni 2020. 

Lesrooster Thuishuisleergang
Datum Tijd Les
Lesdag 1 9.00-9.30 uur Kennismaking en toelichting leergang
  9.30-12.30 uur Pedagogische vaardigheden
  13.30-14.00 uur Thuishuismodule deel 1
  14.00-16.30 uur PR en communicatie
Lesdag 2 9.00-12.00 uur Pedagogische vaardigheden
  13.00-16.00 uur Veiligheid en gezondheid
Lesdag 3 9.00-12.00 uur Pedagogische vaardigheden
  13.00-16.00 uur Ondernemersvaardigheden
Lesdag 4 9.00-12.00 uur PR en communicatie
  13.00-16.00 uur Ondernemersvaardigheden
Lesdag 5 9.00-11.00 uur Veiligheid en gezondheid
  11.00-11.30 uur Thuishuismodule deel 2
  11.30-12.00 uur Thuishuismodule deel 3
  13.00-16.00 uur Ondernemersvaardigheden, boekhouding, en fiscus

Wijzigingen onder voorbehoud 

Wat houdt de Leergang in?

De leergang bestaat uit  vier tot vijf lesdagen, e-learningmodules, huiswerkopdrachten en een snuffelstage, allemaal onder begeleiding van deskundige docenten. De lesdagen vinden plaats in Groningen (kantoor Thuishuis) op vrijdagen. De leergang duurt vijf maanden. 

Inhoud

Pedagogiek
Wat is jouw visie op de opvang van kinderen en hoe ga je dat in de praktijk brengen in jouw Thuishuis? Tijdens de lessen werk je aan het pedagogisch beleid voor je eigen Thuishuis. Aan het eind van de leergang beschik je over je eigen pedagogisch plan.  

Ondernemersvaardigheden
Je krijgt inzicht in wat je nodig hebt om je eigen kleinschalige kinderopvang te runnen. Je gaat aan de slag met het maken van een ondernemingsplan en onderzoekt de mogelijkheden om grip op de markt te krijgen. Ook is er aandacht voor de financiële aspecten, vestigingseisen en vergunningen, belastingwetgeving en verzekeringen. Je sluit de leergang af met een goed doordacht ondernemersplan. 

Het schrijven van een ondernemersplan is de rode draad in de lessen die Angela van Eijden geeft tijdens de leergang. Natuurlijk komen alle ondernemersvaardigheden aan bod. Met voorbeelden uit de praktijk laat Angela zien hoe andere, grote, ondernemers hun product aan de man of vrouw brengen. Hoe bepalen de Margriet, Libelle en Flair wat hun doelgroep is en hoe bereiken ze die? De meeste deelnemers aan de leergang hebben zich nooit met marketing bezig gehouden. Maar als zij hun Thuishuis tot een succes willen maken, zullen zij hier toch over moeten nadenken.

Het lukt Angela altijd wel om met veel enthousiasme en aansluitend bij de praktijk de knop om te krijgen. Om te weten of er behoefte is aan een kleinschalige kinderopvang in het dorp of de buurt waar ze willen starten, doen de toekomstig ondernemers eerst een marktonderzoek.

Naast marketing is er aandacht voor het bepalen van prijzen, de verzekeringen die je moet afsluiten en hoe je privé en zakelijke financiën moet scheiden. "In mijn lessen zet ik de punten op de i. In de e-learning zijn ze al gestart met het maken van hun ondernemingsplan. Ik help ze het format, dat we hiervoor hebben ontwikkeld, zo in te vullen dat het echt hun ondernemingsplan is. Een plan dat voldoet aan alle eisen en waarmee ze, als dat nodig is, naar de bank kunnen".

Marketing, communicatie en PR
Je leert de wensen en behoeften van de klanten centraal te stellen door klantgericht te denken en te werken. Hoe zorg je dat klanten je vinden? Welke middelen gebruik je daarvoor en hoe zet je die effectief in? Je maakt o.a. een flyer voor je Thuishuis en teksten voor je website. Er is veel aandacht voor sociale media en het gebruik van internet.

Sjablonen van Thuishuis en website
Je maakt kennis en leert werken met de huisstijl van Thuishuis. Ook leer je je eigen website beheren op basis van het format dat wij hebben ontwikkeld.

Praktijkdagen 
Onderdeel van de leergang zijn twee dagdelen praktijk bij een Thuishuis. Hierin krijg je een beeld van het reilen en zeilen in een Thuishuis en krijg je inzicht in het werk van een Thuishuisondernemer.

NIEUW!!! De Leergang van Thuishuis is nu ook Branche-erkende scholing Pedagogiek 0-13 jaar. Heb jij minimaal een diploma op mbo-4 niveau waarmee je als leidster kinderopvang mag werken? Dan heb je in combinatie met het certificaat van de Thuishuis Leergang de juiste papieren om zelf coaching te geven aan pedagogisch medewerkers.

Kosten

Voor de leergang betaal je een eigen bijdrage van € 995,- (prijspeil 2020). Hiervoor krijg je: de lesdagen, e-learningmodules, individuele begeleiding bij je opdrachten, een eigen website. Voor de boeken die bij de leergang horen betaal je ca. € 60,-. 

Hiltsje Bijlsma [Thuishuis De Bernebeam in Kollumerzwaag]: 
"Voor het starten van je eigen kinderopvang komt heel wat meer kijken dan alleen het opvangen van de kinderen. Via de opleiding van Thuishuis heb ik goede handvatten en begeleiding gekregen om bijvoorbeeld het pedagogisch beleidsplan en ondernemingsplan te schrijven. Wat ik erg prettig vond is dat ik alles zelf moest doen. Je krijgt informatie en dan moet je er zelf mee aan de slag. Maar kom je er niet uit dan kun je makkelijk contact opnemen met 1 van de medewerkers van Thuishuis en dan krijg je meteen extra uitleg waarmee je verder kunt. Ook weet Thuishuis precies wat er allemaal geregeld moet worden (welke regels en wetgeving moet je aan voldoen) voordat je kunt starten.
Ik vind het ook heel fijn dat als ik, nu ik gestart ben met mijn opvang, een vraag heb over mijn eigen opvang gemakkelijk mijn vraag kan stellen aan 1 van de medewerkers van Thuishuis. Al met al ben ik zeer tevreden!" 

Janny Ellen [Thuishuis Groen Grut in Dalfsen]:
"Iedere keer kom ik weer vol inspiratie en nieuwe kennis terug na een cursusdag. Daarnaast is het gewoon heel zinvol (maar ook gezellig), om samen met andere cursisten dit traject te doorlopen. Goede, betrokken docenten die ieder vanuit hun eigen ervaring en discipline hun kennis met ons delen. Professioneel, zakelijk, maar ook met oog en oor voor de mens achter de ondernemer."

Ben je net zo enthousiast als Hiltsje en Janny? Meld je dan snel aan voor de leergang. 

Aanmeldingsformulier leergang

Persoonsgegevens

Je zet nu de eerste stap naar het starten van een eigen kinderopvang. Met dit aanmeldingsformulier geef je aan dat je wilt starten met de leergang. Na ontvangst van het formulier plannen wij een gesprek waarin we verder ingaan op jouw motivatie, eventuele wederzijdse vragen en de kwaliteitseisen die aan de opvangaccommodatie worden gesteld. We behandelen de gegevens die je via dit formulier verstrekt strikt vertrouwelijk.

Adresgegevens