Thuis in Oost-Groningen

Het was voor Rachael Schrijver en haar gezin niet heel moeilijk om te wennen in Oude Pekela. 

Natuurlijk gaan de dingen in Oost-Groningen soms anders dan in de Randstad, waar ze vandaan komt, maar Rachael heeft daar niet zo'n moeite mee. "Daar laat je wat en hier krijg je wat. Hier kregen we veel rust en ruimte". Die rust is betrekkelijk want Rachael is een druk baasje. Als Thuishuisondernemer bouwt ze al bijna tien jaar aan haar Thuishuis Beregoed. En met succes: aan het Pekelder Diep vangt ze met haar medewerkers en stagiaires kinderen van 0 tot 13 jaar op.

De basis is goed

Er moest wel het een en ander verbouwd worden aan het voormalige transportbedrijf en de twee woningen die daar bij hoorden. "Je zorgt eerst dat de basis goed is. De riolering, de elektra en de kapconstructie: alles ging grondig op de schop". En toen was er nog die enorme schuur met grote toegangsdeuren waar een hele vrachtwagen doorheen kon. Daar moest toch iets mee te doen zijn? "Ik heb vroeger de Land- en Tuinbouwschool gedaan en kom dus uit een hele andere sector. Maar kinderen trokken me altijd al, dus toen een Thuishuis hier in de buurt hulp nodig had ben ik daar aan de slag gegaan". Het Thuishuis waar Rachael werkte sloot haar deuren en toen wist ze ineens wat ze met de schuur wilde. Van de grote deuren werd een behoorlijk stuk gezaagd. En nu rijden er geen vrachtwagens, maar kindermotoren op het erf. Behalve bouwkundig staat Beregoed ook verder als een huis. "Ik pluk nu de vruchten van de investering die ik heb gedaan. Ik kan bijvoorbeeld de Risico Inventarisatie, die de eerste keer met veel tijd en moeite gemaakt is, langs lopen en aanpassen waar nodig."

Het is geen spijkerbroekenwinkel

Met de basis op orde waagde Rachael zich onlangs voor het eerst aan een verre vakantie. Natuurlijk genoot ze van Curaçao, maar het loslaten viel nog niet mee. "Ik heb alle vertrouwen in mijn medewerkers, dus daar ligt het niet aan. De dames zijn super! Maar ik vind het zelf nog best lastig om los te laten. Als er iets zou gebeuren, zit je wel ver weg. Het gaat wel om kinderen, we zijn geen spijkerbroekenwinkel". Gelukkig lukt het haar wel steeds beter om de kinderen in goede handen bij haar medewerkers achter te laten. Niet om veel en verre reizen te maken, maar om de administratie te doen of een middagje in de tuin te zitten. Met de kinderen op gehoorsafstand: "Waar is Jechel nou?" Rachael geniet ook na tien jaar nog iedere dag van het werken met kinderen. Maar ze is ook heel blij dat ze voor het ondernemerschap heeft gekozen. "Ik sta zelf aan het stuur en heb heel veelzijdig werk. Pedagogiek, administratie, leiding geven: al die verschillende aspecten maken het juist zo leuk."

Niet nog groter groeien

Er wordt nog altijd verbouwd bij Beregoed. Op de zolder krijgen de oudere kinderen hun eigen ruimte en Rachael haar kantoortje. Zo wil ze aan de kwaliteit van Thuishuis Beregoed blijven werken, maar niet aan de kwantiteit. Ze startte in haar eentje als gastouder, maar kon daarmee niet aan de vraag van ouders voldoen. De stappen die ze zette om Oude Pekela, waar verder geen kinderopvang was gevestigd, een kindercentrum te bieden, deed ze met heel haar hart. Maar ze kiest er heel bewust voor om niet nog groter te groeien." Je verloochent jezelf als je nog groter zou worden". Toen Beregoed nog wat kleiner was vond Rachael het wel eens lastig om aan alle wet- en regelgeving te moeten voldoen. Als je maar heel weinig kinderen opvangt lijkt het soms overbodig om allerlei zaken uitgebreid te beschrijven. De tijd die je dan hiervoor nodig hebt lijkt niet in verhouding te staan met het aantal kinderen. "Wat voor nut heeft een oudercommissie als je alle ouders dagelijks zelf spreekt? Maar nu zie ik en zien de ouders hier wel de meerwaarde van in. En vind ik het ook niet meer zo gek om de ouders te vragen activiteiten te organiseren. Ook hier leer ik steeds beter loslaten".


"Het is mijn toko"

Als je als Thuishuisondernemer wilt starten moet je een kindgerichte opleiding hebben gevolgd. Dat betekende dat Rachael SPW ging doen; een opleiding waar ze eerder misschien niet zo snel voor gekozen zou hebben. Inhoudelijk vond ze het heel interessant, maar er moest best veel gereflecteerd worden… "Ik denk dat ik deze opleiding ook niet had kunnen doen toen ik jonger was. Nu kon ik mijn eigen ervaring en inzichten koppelen aan de theorie. En in de praktijk leer ik ook nog steeds nieuwe dingen bij. Bijvoorbeeld als ik in gesprek met de gemeente moet over vergunningen. Het team van Thuishuis wil je daar altijd in bij staan. Het zijn schatten van mensen. Maar ik wil zelf van de hoed en de rand weten, want het is mijn toko." Rachael is wel heel blij dat alle ontwikkelingen rondom de kinderopvang nauwgezet door Stichting Thuishuis in de gaten gehouden worden. "Ik laat me niet meer gek maken door alles wat in het nieuws komt. Berichten over bijvoorbeeld minder geld voor de kinderopvang leg ik naast me neer. Ik kan erop vertrouwen dat ik tijdig goed geïnformeerd word en dat als ik vragen heb, ik altijd terecht kan."

Thuishuisformule is perfect

Rachael vindt het heel fijn dat ze vanaf het begin een aparte veilige omgeving had voor de kinderen die ze wilde opvangen. "Door Stichting Thuishuis word je gestimuleerd om je Thuishuis in een aparte ruimte te vestigen. Dat vind ik heel goed. Mijn eigen kinderen kunnen in hun eigen huis hun gang gaan en kunnen naar het Thuishuis komen als ze dat willen. Het was mijn keuze om een Thuishuis te starten, niet die van hen of van mijn man. Op deze manier heb ik mijn werk wel dichtbij, maar kan ik privé en werk wel gescheiden houden. Als ik dat wil, want ik vind het helemaal geen probleem om in mijn vrije tijd een knutselwerkje voor te bereiden." In de beginjaren was het wel eens moeilijk voor Rachael om de balans te vinden. Als startend ondernemer kwam er veel op haar af en ze wilde er alles aan doen om haar onderneming goed te laten draaien. Ze hield toen maar geen urenregistratie bij. "De kosten gaan voor de baat. Je moet dan echt niet omrekenen wat je per uur verdient". Met die baten zit het inmiddels wel goed. Thuishuis Beregoed draait beregoed en dat geeft heel veel voldoening. Rachael werkt nog steeds heel hard, maar vooral ook met veel plezier. En ze gunt zichzelf steeds vaker de ontspanning die ook nodig is. Als de zolder klaar is heeft Beregoed zijn eigen wasmachine en -droger en kan het team gedurende de dag de wasjes draaien. De Thuishuiswasmand hoeft dan niet meer mee naar huis. Het zijn oogstjaren en Rachael ziet de toekomst met de ondersteuning van Stichting Thuishuis zonnig tegemoet.

Wil je een kleinschalige kinderopvang starten en wil je hier graag hulp bij? Kom dan naar de vrijblijvende informatieavond.

Wil je meer lezen over het starten van je eigen kinderopvang? 
Ontvang het gratis magazine. Vraag het hier aan en het komt meteen naar je toe.