"Ik blijf gastouder"

Gea Lamberts wilde graag kleuterjuf worden. Maar toen ze klaar was met de opleiding kon ze geen baan vinden en ging ze vrijwillig aan het werk in de kinderopvang. "Kinderopvang was nieuw en nog volop in ontwikkeling. Toen ik wel betaald aan het werk kon in het onderwijs, dacht ik: 'daar wil ik nog wel eens iets mee'." Het onderwijs bleek toch niet zo goed bij Gea te passen. Kleuters moesten al van alles kunnen. Dat èn de vele toetsen stonden Gea tegen. Zij wilde jonge kinderen vooral lekker laten spelen. Met haar themakisten bijvoorbeeld, die ze zelf ging ontwikkelen en verhuurde voor kinderfeestjes.

Toen haar eigen kinderen wat groter werden solliciteerde ze en het was meteen raak bij een kinderdagverblijf waar ze werkten volgens de visie Reggio Emilia. Deze manier van werken was nieuw voor Gea en sprak haar enorm aan. "Het is geen pedagogiek, maar een manier van werken, kijken en luisteren naar de kinderen". Toen er bij de grote organisatie waar Gea werkte een reorganisatie kwam, moest ze als invaller van hot naar her. Dat beviel haar helemaal niet, vooral omdat ze zich iedere keer moest schikken in de ideeën van anderen. Toen ze van Stichting Thuishuis hoorde wist ze dat dit voor haar de kans was om met kinderen te gaan werken, zoals zij dat graag wilde. De schuur werd door haar man verbouwd en Gea startte als gastouder. Ze had bedacht dat rustig aan te toen, maar toen het kinderdagverblijf in het dorp sloot, kwamen de ouders en de kinderen vanzelf.

Geluksmoment met verrassingstas

Bij Thuishuis Klavertje 4 worden geen werkjes gemaakt die voorbereid zijn. Wel worden er steeds nieuwe materialen aangeboden. De kinderen bedenken zelf wel wat ze er mee willen. En zo worden houten schijven in de tuin dan weer stapstenen en dan weer beschuit met muisjes."Twee kinderen hadden net een zusje gekregen. Met stoepkrijt zetten ze allemaal stippen op het hout en zo hadden we ineens reuze beschuiten met muisjes". Er valt veel te ontdekken voor de kinderen van Klavertje 4. Buiten, als de kleinsten in hun winterpakjes voor het eerst kruipend met sneeuw kennismaken en binnen met de verrassingstassen. "Iedere dag na het fruit eten komt er een verrassingstas op tafel. Ieder kind reageert anders op de inhoud. De één slaat hard tegen een mobiel met spiegeltjes en belletjes, de ander gaat het helemaal bestuderen."

Boek vol herinneringen

Voor alle kinderen maakt Gea een map, waarin ze beschrijft wat de kinderen doen als ze bij Thuishuis Klavertje 4 zijn. Ook uitspraken van het kind komen er in te staan. Het wordt daardoor een soort dagboek, aangevuld met veel foto's, tekeningen en knutselwerkjes. Zo is er voor alle kinderen een boek vol herinneringen.

Aan PR hoeft Gea niet te doen. Ze zit vol en moet wel eens nee verkopen. Dat is natuurlijk niet leuk. "In het verleden hebben we wel eens nagedacht over de overstap naar kleinschalige kinderopvang. Maar ik blijf toch liever gastouder. Als kinderopvang moet je voor een gezonde bedrijfsvoering toch meer kinderen opvangen en heb je ook de verantwoording over personeel".

Wil je een kleinschalige kinderopvang starten en wil je hier graag hulp bij? Kom dan naar de vrijblijvende informatieavond.

Wil je meer lezen over het starten van je eigen kinderopvang? 

Ontvang het gratis magazine. Vraag het hier aan en het komt meteen naar je toe.

Aanmelden nieuwsbrief