De Thuishuis leergang

Janny Ellen stond vijfentwintig jaar voor de klas. Ze had dus de nodige kennis en ervaring. Toch vond ze het prima dat de leergang voor Thuishuisondernemers verplicht is. "Ik was benieuwd wat er te halen was." Omdat ze, zeker de laatste jaren, met oudere kinderen en jongeren had gewerkt, was ze blij dat haar kennis over jonge kinderen werd opgefrist. Dat je als groep de leergang doorloopt bleek heel waardevol. "We liepen allemaal wel ergens tegenaan en konden elkaar daarin goed ondersteunen".

Ondernemersvaardigheden

Halverwege de leergang kwamen ondernemersvaardigheden aan bod. Janny vindt dit onderdeel het meest cruciaal. "Dat je graag met kinderen werkt en dat daar je talent ligt, is voor alle deelnemers aan de leergang zonneklaar. Maar dat je als ondernemer ook commercieel moet denken, is voor de meesten nieuw". Wat haar 
betreft mag dit onderdeel eerder in de leergang aan de orde komen.

Maatwerk

Tijdens de stage moest Janny een opdracht doen, waarvan ze de meerwaarde gezien haar jarenlange ervaring niet zag. Dit was goed bespreekbaar. "Fijn dat ook in de leergang maatwerk wordt geleverd; mensen hebben zulke uiteenlopende achtergronden". Natuurlijk kon ze haar 'onderwijsbril' tijdens de leergang niet afzetten: nu zat ze zelf in de schoolbanken en was onder de indruk van de manier waarop de lesdagen werden ingevuld.

Heerlijk om sommige zaken uit te besteden

Met Thuishuis Groen Grut werd Janny gastouder en ondernemer. En hoewel ze nog maar net gestart is, loopt het al lekker. Ze vindt het prima om bijvoorbeeld de boekhouding uit te besteden, want als zelfstandige hoef je niet alles zelf te doen. Ook dat nam ze mee uit de leergang. "Doe waar je goed in bent, zorg dat je van alle aspecten van je onderneming de grote lijnen kent en maak gebruik van de kennis en ervaring van anderen."