Betrokken ouders

Thuishuisondernemers hebben veel en goed contact met de ouders. Het lijntje is kort en dat is vaak een belangrijke reden om voor een Thuishuis te kiezen. Naast de gesprekken bij het halen en brengen komen de ouders ook graag naar ouderavonden. Hier kunnen ze elkaar leren kennen en delen de ondernemers hun kennis. Soms zijn ze zo geïnspireerd door hun eigen bijscholing dat ze trainers uitnodigen een thema-avond voor ouders te verzorgen.

Geen prinsen en prinsessen kweken…

Inah Ritsema geeft met veel plezier een workshop over de pedagogische visie van Marshall Rosenberg. Hij gaat er van uit dat iedereen doet wat hij doet, omdat hij op dat moment denkt dat dat het beste is. Dat lijkt voor de hand liggend, maar we zijn toch eerder geneigd onze wenkbrauwen te fronsen bij gedrag dat we niet wenselijk vinden, dan hier bij stil te staan. Voor hun kinderen willen ouders in principe alleen maar het beste. En vanuit die goede bedoelingen worden kinderen vaak de hemel in geprezen. De gedachte is dat ze met beloningen, of dat nou een sticker of een euro is, 'goed' gedrag zullen herhalen. En dat gaan ze ook vast doen. Maar Rosenberg vindt dat je kinderen zo verkeerd motiveert. Je prikkelt hun hersenen om steeds weer die beloning te zoeken. Ze gaan gewenst gedrag vertonen, maar niet omdat dat uit henzelf komt. Omdat een Thuishuisondernemer erg geïnspireerd werd door dit verhaal, besloot ze de ouders voor een ouderavond gewijd aan dit thema uit te nodigen. Inah vond het een mooie avond. "Ik rondde om tien uur af, omdat ik rekening met de ouders wilde houden. Die moesten immers de volgende dag weer vroeg op. Daar heb ik eigenlijk spijt van. De ouders hadden nog zoveel vragen". In dit Thuishuis worden geen prinsen en prinsessen gekweekt, omdat de ondernemer zich thuis voelt bij deze visie. En gezien de belangstelling bij de ouders zal het thuis ook wel goed komen. Zo kunnen ouders voor een Thuishuis kiezen dat niet alleen fysiek in de buurt is, maar ook aansluit bij hun opvoeding. Of dat nou volgens Rosenberg is of juist niet.

Eerste hulp voor Ouders

Als vader of moeder hoef je geen Kinder EHBO te volgen. Gek eigenlijk, want de meeste ongelukjes gebeuren in en om het huis. Carla Toonstra, die alle Thuishuisondernemers traint, komt graag op ouderavonden. "Ze mogen hun koffie opdrinken, maar daarna moeten ze in de benen. Ik zet ze aan het werk en al gauw komen de verhalen los". Iedere ouder heeft wel momenten dat de schrik om het hart sloeg. Ongelukjes of bijna ongelukjes met je kind halen de adrenaline omhoog, maar niet altijd de juiste kennis om adequaat te handelen. Zo moet Carla nog wel eens uitleggen, dat je echt geen tandpasta op brandwonden moet doen. En dat huismiddeltjes sowieso taboe zijn. Maar ze vertelt ouders vooral wat je wel moet doen bij kraaltjes in de neus, schaafwonden of ander klein en groot leed.

Wil je meer lezen over het starten van je eigen kinderopvang? 
Ontvang het gratis magazine. Vraag het hier aan en het komt meteen naar je toe.